+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Beschnittzugabe Impose bei Sammelform

  1. #1
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    3

    Default Beschnittzugabe Impose bei Sammelform

    Guten Tag zusammen,

    wenn ich eine Sammelform für z.b. Visitenkarten anlege und die Nutzenanzahl nicht komplett aufgeht dann wird bei den letzten Dateien kein Beschnitt mit angelegt. Siehe Anhang. Bei der CWS 5 war das aber noch so! Das müßte dringend behoben werden!
    Attached Images  

  2. #2
    oxident is offline Fiery Forum Expert Contributor oxident is on a distinguished path
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    668

    Default

    Willkommen im Forum!

    Da ich mal davon ausgehen, dass hier kaum ein Nutzer und schon gar kein Moderator Deiner Sprache mächtig ist, ich das Problem aber auch für dringend verbesserungswürdig halte erlaube ich mir mal, es zu übersetzen ;-)

    -- english summary of toto-jung's post --
    CWS6 Impose seems to clear the bleed at the last row of a gang-up job if there are less images than specified in the imposition layout.
    The expected (and previous) behaviour would be that Impose always respects the bleed area on the last row.
    IC-306 v3.01 FS100 Pro / KM C6000, IC-308 v2.1 FS150 Pro / KM C71hc / SD-513, IC-414 / KM C754
    CWS 5.8 SP2, Windows 10 x64

  3. #3
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    3

    Default

    Danke! Thx!

  4. #4
    Join Date
    May 2015
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    117

    Default

    Thanks for the translation oxident.

    toto-jung, looks like a bug. We will look into it and log it accordingly.

    Thanks
    Mark

  5. #5
    Join Date
    May 2015
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    117

    Default

    Hello toto-jung,

    This behavior is by-design. EFI made this change intentionally some time ago. Reason is that for some layout types (e.g. saddle booklet) the unused slot is part of the booklet (not considered as waste). In this case, the bleed from adjacent pages would be undesirable. Therefore, Impose doesn't allow bleed to overlap into an adjacent slot.

    I would suggest you add a gutter so that your cut line intersects with your bleed area.

    oxident, hope you could be kind enough for another translation?!? Thanks!

    Best Regards,
    Mark

  6. #6
    oxident is offline Fiery Forum Expert Contributor oxident is on a distinguished path
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    668

    Default

    Toto, Mark sagt, dies wurde bewusst geändert, da es bei Broschüren zu Problemen kommen würde. Dort wäre der ungenutzte Platz nämlich durchaus kein "Abfall".
    Er schlägt vor die Bundstegfunktion zu nutzen (um Abstand zwischen den Nutzen hinzuzufügen).

    Anmerkung von mir: Dann musst Du aber na klar öfters schneiden...
    IC-306 v3.01 FS100 Pro / KM C6000, IC-308 v2.1 FS150 Pro / KM C71hc / SD-513, IC-414 / KM C754
    CWS 5.8 SP2, Windows 10 x64

  7. #7
    oxident is offline Fiery Forum Expert Contributor oxident is on a distinguished path
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    668

    Default

    Mark, thanks for your explanation. Although I perfectly understand what you're talking about in terms of saddle booklets. But for Step&Repeat jobs, especially with auomated (VDP? JobFlow?) jobs, it might be better to not remove this overlapping area.

    Using gutter could get you into problems because you either loose time due to more cutting runs or it might even don't work at all because your slitting cutter only supports a limited amount of cuts.

    My humble opinion would be to think about this and consider making a selectable option of it.
    IC-306 v3.01 FS100 Pro / KM C6000, IC-308 v2.1 FS150 Pro / KM C71hc / SD-513, IC-414 / KM C754
    CWS 5.8 SP2, Windows 10 x64

  8. #8
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    3

    Default

    Ich muß mich nochmal auf deutsch äussern da mir die Fachbegriffe fehlen.
    Also ein Zwischenschnitt kommt leider nicht in frage da es bei den Preisschildern mit 25 Ntz. pro Bogen mit ca. 300-400 verschiedenen Einzeldateien nicht mehr übersichtlich ist. Dann muß ich diese erstmal weiter in CWS 5 aufbauen. Eine Selektbox zum an- oder ausschalten der Überfüllung wäre perfekt! Wie du glaub ich schon erwähnt hast.

  9. #9
    oxident is offline Fiery Forum Expert Contributor oxident is on a distinguished path
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    668

    Default

    Hi!

    Ja, das dachte ich mir schon und sehe das auch in der Tat genau so. Ich habe es jetzt eher auf den Aufwand beim Schneiden (sind ja dann doch einige Schnitte mehr) geschoben, werde es aber nochmal so übersetzen:

    ---- english translation ----
    toto-jung complained that it's totally difficult for him to cut sheets containing 25 images WITH gutter between as he regularly has to print 300-400 different images (price tags). With gutter enabled, he would have to reduce the amount of images per sheet and it would also involve more cutting steps. He agreed that introducing an option to enable/disable the removal of "waste area" would be really helpful. Until then he would stick to CWS 5.
    IC-306 v3.01 FS100 Pro / KM C6000, IC-308 v2.1 FS150 Pro / KM C71hc / SD-513, IC-414 / KM C754
    CWS 5.8 SP2, Windows 10 x64

  10. #10
    Join Date
    May 2015
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    117

    Default

    I understand that using gutters will add additional steps during the finishing steps. In the example file you attached previously you would only need to add the gutter between rows 4 and 5 so it would only require one additional cut if using a guillotine cutter. However, I do also understand that it would then require you to add a specific gutter value based on the quantity of pages in the job.

    I will share your feedback about the enable/disable control with the product owner so that it may be considered for a future release.

    Best Regards
    Mark

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts